The Elementary Penguins

‘Veiligheid eerst,’ denken vele jonge bands bij hun tweede album. Bang om hun met veel moeite verworven publiek meteen weer te verliezen dankzij een te radicale koerswijziging, komt er vaak tamelijk risicoloos een leuke kopie van hun albumdebuut. Maar niets daarvan bij de Amsterdamse indie rockband The Elementary Penguins. The Charge of The Light Brigade, hun tweede album markeert artistiek een reuzesprong voorwaarts, vergeleken met hun debuut Weekend Transition (2014). De band blaakt van het zelfvertrouwen en slaat geïnspireerd een nieuwe weg in.

De sleutel naar de verandering zit hem in durven de controle los te laten en minder zelf te willen doen, legt de uit het Engelse Yorkshire afkomstige zanger Dale Wathey uit. “Op de eerste plaat deden we veel te veel zelf. Nu lieten we het hele productieproces over aan anderen (Matthijs van Duijvenbode en Tijmen van Wageningen), zodat wij ons op de muziek konden focussen.”

Wild Fever, de eerste single van het album met Duijf achter de knoppen, blaast je haar in een ander kapsel. Het is een nummer met een zeldzame urgentie. De blazers op orkaankracht die je denkt te horen, komen echter uit een mellotron, het pre-samples-tijd toetseninstrument uit de sixties. Maar verwacht niet alleen maar poëtische zware kost. Met de track Rooftop doen The Elementary Penguins een serieuze gooi naar een hit. Het dak eraf spelen, daar gaat het om. Op Summer Breek gaat dat de ex-3FM Serious Talents zeker lukken.

The Charge of The Light Brigade is vernoemd naar een gedicht van Alfred Lord Tennyson over een verloren slag in de Krimoorlog.’ Het artwork van de hand van P. Winkel haakt aan bij de beelden van die strijd. Heb jij die twee verborgen pinguïns al ontdekt?

  • Dale Wathey: zang, bas
  • Jan-Paul (Sjap) Kooistra: gitaar
  • Maurits Huijgen: drums

Meer informatie